fbpx
3 års garanti på alle reparationer

Lader til Elbil

Opladning af El & Hybridbil – Hvad skal du vælge?

Hvis du overvejer eller allerede ejer en Elbil, så kan du ikke komme uden om at tage stilling til opladning af bilen. Skal det være med eller uden abonnement? Hvor kan du få det billigste strøm? Hvilke fordele og ulemper er der ved de forskellige elbil ladere.

Du ved som regel hvad det koster/kostede dig at kører i benzin/diesel bil, da det er nemt at regne ud. Helt anderledes er det dog med at regne elpriserne ud. Det er nemlig hverken simpelt eller ligetil. Priserne er meget forskellige og afhænger af om du lader ude, hjemme eller en blanding af både ude og hjemme. Dit kørselsmønster spiller udover disse muligheder også en stor rolle i at regne ud hvor meget det koster dig.

Først vil jeg kort fortælle dig lidt om de forskellige lade løsninger der findes pt.

Ladeløsning til Elbil – Hvilke slags findes der?

Opladning med abonnement:

 Hvis du har det bedst med at vide nogenlunde hvad det koster dig om måneden, så kan et abonnement som lade løsning være en god idé. Du vil have mulighed for at lade både ude og hjemme, hvis der kan opsættes en lade boks på din adresse.

Der kan være mindre udsving i prisen, det afhænger af strømprisen du betaler til dit elselskab, og hvad du får i refusion fra det firma du har valgt at tegne dit abonnement hos.  Så hvis elprisen på din hjemmeadresse er højere end den afgift du får refusion for, kan prisen på dit abonnement stige.

Med et abonnement skal du stadig betale for den strøm du bruger derhjemme til det elselskab som du bruger til den øvrige strøm i boligen. Men du får en afgifts refusion fra det firma hvor du har tegnet dit abonnement. Det betyder at du får penge tilbage for den strøm som du har købt hos dit eget elselskab.

Hos Lible kan du købe en ladeboks samt tegne et abonnement. Deres fremtidssikret boks Easee er 69% mindre end andre ladebokse, og vejer kun 1,5 kg, den passer til alle El og Hybridbiler med stik 2. Den er produceret i Norge og har en fuld dynamisk opladningseffekt på 1,4–22 kW. Vil du læse mere om Ladeboksen Easee og firmaet bag, så kan du trykke her. (sponsoreret indhold)

Hvis du er meget på farten og ofte benytter de offentlige lade standere så kan denne løsning være værd at overveje. Du vil typisk med et abonnement kunne lade ubegrænset på de offentlige lade standere, som firmaet bag dit abonnement stiller til rådighed. Ofte er disse stander placeret tæt på motorveje og rundt omkring i de større byer.

Ladeboks med eller uden serviceaftale

Med serviceaftale:

Hvis du bor et sted hvor det er muligt at få sat en lade boks op, kan du enten købe eller leje den. Det er muligt at få en serviceaftale til lade boksen uanset hvilken mulighed du vælger.

Udbyderen af serviceaftaler kaldes en ladeoperatør. Aftalen betyder at operatøren står for servicering samt løbende vedligehold af lade boksen.

Strømmen du bruger, vil indgå i den samlede elregning for husstanden. Og du betaler til dit elselskab. Du får afgiftsrefusion af den strøm du bruger til at oplade din elbil, fra operetøren som du har indgået serviceaftalen med. Der kan være forskel på prisen som gives i refusion, det er derfor en god idé at undersøge hvor meget de forskellige operatører tilbyder i refusion.

Serviceaftalen er ikke gratis, og det er ofte en fast månedlig pris mellem 70 og 100 kroner.

Uden serviceaftale:

Hvis du derimod køber en lade boks uden en serviceaftale, vil du ikke modtage afgiftsrefusion for den strøm som du bruger til at oplade din bil. Og hvis du er en af dem med et meget lille kørselsbehov, så vil denne løsning give god mening for dig. Da afgiftsrefusionen vil være meget begrænset, grundet det lave forbrug, vil det derfor kunne svare sig at spare udgiften på en serviceaftale.  

Bor du i en bolig med elvarme eller solceller kan du ikke få afgiftsrefusion, så her vil denne løsning uden serviceaftale give god mening.

Vælger du en lade boks uden serviceaftale, så betaler du for den strøm du bruger til dit elselskab. Så når først lade boksen er installeret, behøver du ikke gøre mere.  

Når du sætter en lade boks op første gang, vil opstartsomkostningerne være mellem 10 -15.000 kr. for en standardinstallation. Og det er lige meget om det er med eller uden serviceaftale. Du kan købe en lade boks uden serviceaftale flere forskellige steder. Det vigtigste er at du undersøger om den lever op til dit behov, når det gælder hastigheden på ladningen.

Vælger du med serviceaftale, vil du købe lade boksen hos den operatør du nu vælger.

Ladning med offentlige ladestandere

Sidste men bestemt ikke mindst, kan du vælge kun at lade din elbil på de offentlige lade standere. Enkelte er gratis at bruge, men de fleste koster penge. Vil du hurtig – eller lynlade, skal du som oftest betale for det.  Der er ikke nogen fast pris på hvad det koster at lade på de offentlige standere, men det er dyrere end at have en lade boks derhjemme.

Der findes forskellige apps som du kan bruge til at finde de offentlige lade standere. Flere Elbiler har også kodet de offentlige lade standere ind i deres navigationssystem. Du bruger typisk en app til at betale ved de offentlige lade standere. Hvis du bruger mange forskellige lade standere, skal du også regne med at have tilsvarende mange apps.

Det kan være svært at vælge mellem de forskellige muligheder, og det er vigtigt at du sætter dig ordentligt ind i hvad dit reelle behov er. Men en god tommelfingerregel er, at hvis du kører meget så er et opladning med abonnement nok en god idé.

Prøv FDM beregner og find den ladeløsning der er bedst for dig

Refusion af Elafgift

Virksomheder der udbyder abonnements- eller lejeløsninger til opladning af biler, får refunderet den afgift der ellers er på el. De får tilbagebetalt op til 1,14 kroner pr kWh.

Indtil videre løber aftalen om refusion af elafgift til udgangen af år 2030.

Indtil videre har operatørerne sendt den refusion de har modtaget retur til forbrugeren. Det fungerer sådan, at forbruget på din lade boks bliver fjernaflæst og den afgift som dit forbrug svarer til, bliver sat ind på din konto.  Det er denne metode de fleste operatører bruger, men de kan også benytte andre metoder.

Det betyder at du som forbruger vil opleve at den strøm du bruger til at lade din elbil, oftest er noget billiger end den strøm du bruger hjemme i husstanden.

Har du solceller, vindmølle eller lignende, eller er du fritaget for at betale elafgift eller betaler du måske en lavere elafgift, så kan der gælde andre vilkår og undtagelser for dig ift. refusion af elafgift.

Når du kører Elbil er det ikke ligemeget hvilke dæk du køber til den. Hvis du vil vide mere om dæk, kan du med fordel læse med her.

Jeg vil gerne ringes op …