Er det et batteri eller generator problem?
Hvis din bil ikke vil starte skyldes det ofte, et batteri der er dårligt eller ved at blive det. Et bilbatteris levetid er i gennemsnit 5 år. Nogle batterier holdere længere, mens andre hurtigere bliver dårlige. Længere nede i artiklen, kan du læse mere om hvordan du kan vedligeholde dit batteri, så det holder længere. Men det kan også være generatoren der er årsag til at din bil ikke vil starte. Generatoren er den der forsyner bilen med strøm under kørslen. Og det er den, der sørger for at lade batteriet op, så du kan starte bilen igen. Og er den først i stykker, så får bilen ikke det strøm den skal bruge, og kan derfor ikke starte.
De meste almindelige tegn på at det er batteriet der trænger til udskiftning er:
- Når du drejer nøglen i tændingen, kommer der en kliklyd.
- Ingen lyd eller lys i instrumentbordet, når du forsøger at tænde bilen
- Motoren kan ikke få omdrejninger nok.
- Dine forlygter lyser svagere.
- For at starte bilen, er du nødt til at give den gas.
Hvis det derimod er generatoren der er defekt så vil du nok opleve problemer som:
- Problemer med elektronikken i bilen.
- Bilen går ud efter start.
- Forlygter der flimrer
- Evt. kan der forekomme brændende lugte
- Advarselslampe i instrumentbordet tændes
Kan jeg forlænge levetiden på mit bilbatteri?
Ja, hvis du har disse gode råd med i tankerne vil du formentlig opleve at dit batteri holder længere.
- Kør længere turer, så dit batteri kan nå at lade helt op. Hvis du kører små korte turer, når dit batteri ikke at lade helt op. Det gør batteriet dårligt.
- Undgå at bilen holder stille for længe af gangen. Hvis du ikke bruger din bil så meget, så vil det være en rigtig god idé at investere i en batterilader, som kan sørge for at dit batteri er ladet op. En bil der står længe uden at være tændt, mister desværre hurtigt strømmen på batteriet. Batteriet falder simpelthen sammen, og eneste udvej er at skifte det. Det kan i længden blive en ret dyr fornøjelse. Så få fat i en hjemmelader så er du udover det problem.
- Kulde og batterier er ikke gode venner. Så kan du få din bil i garage om vinteren er det selvfølgelig i et plus, men ikke alle har mulighed for det. Her vil en hjemmelader også være en stor hjælp. For hvis du oplader batteriet vil du hjælpe det med at klare kulden meget bedre.
- Sidst men ikke mindst, sørg for at holde dit bilbatteri rent. Et støvet og beskidt batteri kan lede til krybestrøm, som er en svag kortslutningsstrøm der løber imellem polerne, og på den måde aflader batteriet.
Hvis du får serviceret din bil en gang om året, vil værkstedet tjekke dit batteri med en tester. Hvis det er dårligt, vil testeren fortælle det og du kan derfor vælge at udskifte det inden du står i situationen at du ikke kan starte. Du kan læse mere om hvad vi laver til et serviceeftersyn her.
Kan jeg selv skifte batteriet på min bil?
Ja, det kan du godt. Der er selvfølgelig nogle sikkerhedsregler som er vigtige at overholde da du ellers kan gøre mere skade end gavn.
- Sørg altid for at tjekke at batteriet ikke er utæt, da syren der er i batteriet er meget ætsende.
- Du skal huske at du arbejder med strøm, og selvom der er ikke er så meget spænding på som hjemme i stikkontakten, så kan forkert håndtering ødelægge din bils elektroniske komponenter. Og så bliver det pludselig en ret dyr affære. 🙁 Du kan selvfølgelig også lade os gøre det, så er du sikker på det bliver gjort korrekt. Du kan kontakte os ved at trykke her
Hvilket bilbatteri passer så til din bil?
Et batteri er ikke bare et batteri. Du skal sørge for at få det rigtige batteri, der passer til din bil og selvfølgelig dit kørselsmønster.
Oprindeligt var et startbatteris funktion blot at starte motoren. De kunne derfor konstrueres ensartet for at levere store mængder strøm når bilen skulle startes. De blev ikke udsat for så meget forbrug, og kunne derfor nemt holde sig fuldt ladet.
Men de nye biler, der indeholder mere og mere elektronik stiller selvfølgelig også større krav til batterierne.
Det er dog stadig start af motoren der er batteriets primære funktion, men grundet de mange elektriske installationer, betyder det at batterierene bliver afladet langt hurtigere end de gjorde tidligere. Og da kravene er så forskellige fra bil til bil findes batterierne også i mange varianter, for at dække behovene i både de ældre biler men også i de nye højteknologiske biler.
Det er derfor ikke muligt at foreslå det bedste batteri til din bil, uden først at vide hvilken bil det drejer sig om.
Men du kan få et par gode råd:
- Kig altid efter funktion og ikke prisen. Vælger du forkert, bliver du bare straffet i sidste ende, da batteriet ikke holder som forventet.
- Brug God – Bedre – Bedst kvalificeringen. En ældre bil er tilfreds med et batteri i God klassen, men en nyere bil skal som minimum bruge et batteri i Bedre klassen.
- Har din bil Start-Stop funktion, er et almindeligt batteri ikke godt nok. Her kræver det batterier der er specielt egnet til denne funktion.
- Hvis din bil står udenfor om vinteren, så kræver det et Bedst batteri, især hvis det er meget koldt.
Du kan prøve at taste din bils reg. nr. ind på denne side og så vælge batteri, så kan du se hvilke batterier Bosch anbefaler til netop din bil. Eller kontakt os, så skal vi nok hjælpe dig med at finde det helt rigtige batteri til netop din bil.